Ademhalingskine
Want ademen doet leven
Ademhalingskine en autogene drainage
Deze vorm van kinesitherapie staat toe om diverse ademhalingsaandoeningen, zowel acute als chronische, zeer effectief te gaan behandelen. Deze zeer specifieke therapie wordt aangewend bij o.a. COPD, bronchitis, pneumonie, astma, mucoviscidose, bronchiolitis en emfyseem. Ook bij hyperventilatie en relaxatietherapie passen wij de correcte ademhalingstechnieken toe en leren we de patiënt bewuster en rustiger ademen.
Het meest belangrijke onderdeel van onze behandeling bestaat uit AUTOGENE DRAINAGE, volgens de methode van Jean Chevaillier. Door het toepassen van deze autogene drainage trachten we een optimale ventilatie en ‘reiniging’ te bekomen van de luchtwegen en de longen van onze patiënt. We leren hen verschillende ademhalingstechnieken aan om zo samen zo vlot mogelijk de ‘belaste’ longen en/of luchtwegen vrij te maken van een teveel aan slijm (mucus). Deze verschillende manieren van ademhalen worden vaak ondersteund door hulpmiddelen zoals flutters, inhalators, aërosols en therapiebanden (velcro fixatiebanden) om zo te slijmprop makkelijker naar boven te krijgen en uiteindelijk op te hoesten. We leren de patiënt als het ware een goed ‘bronchiaal toilet’ aan.
Verder geven wij de patiënten ook analytische ademhalingsoefeningen en leren borst-buik-flankademhaling aan. Zo wordt elke ademhalingspatiënt zich bewuster van zijn of haar ademhaling. Soms worden ook mobilisaties van de borstkas of wervelkolom toegepast. Dit kan ook een gunstige invloed hebben op de vitale capaciteit en zorgt voor een betere ventilatie van de longen.
Ademhalingsproblematiek bij baby's en kleine kinderen
Bij baby’s en niet-coöperatieve kinderen maken we ook altijd gebruik van onze zitbal, waarop we de autogene drainage gaan toepassen. Dit doen we dan door middel van bouncing, in combinatie met zachte ‘druktechnieken’, om de slijmen gemakkelijker los te maken en te verplaatsen.