KineWaas

Wij maken tijd voor U en ​​​​​​bieden een behandeling op maat.

Lymfedrainage

Lymfedrainage volgens Vodder (oedeemtherapie)

Lymfedrainage

Lymfedrainage volgens Vodder (oedeemtherapie)

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3e uit vocht. Ons lichaam is in optimaal evenwicht als de ‘waterhuishouding’ in goede conditie verkeert. Het lymfestelsel, dat bestaat uit lymfeknopen en lymfevaten, speelt een grote rol bij deze vochthuishouding. In normale omstandigheden heeft de lymfe namelijk een belangrijke voedende, zuiverende en drainerende rol. Deze kan echter bemoeilijkt worden door ziekte, stress of als gevolg van een operatie of ongeval. In dit geval kan de drainage van het lymfevocht manueel, met de handen dus, ondersteund en gestimuleerd worden.

Manuele lymfedrainage volgens Vodder is een zeer zachte massagevorm die in het hele lichaam kan worden toegepast. Aan de hand van zachte handgrepen met een ritmische en spiraalvormige druk wordt de vochtdoorstroming gestimuleerd en kan een teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar) via de lymfebanen worden afgevoerd. De richting van de druk wordt bepaald door de stroomrichting van de lymfe. Verder kunnen we er de immuniteit (weerstand) mee gaan verhogen, het stressniveau verlagen en er het hormonale stelsel mee gaan optimaliseren.

De behandeling zelf vindt plaats in een uiterst ontspannen sfeer. We starten de behandeling vanuit de halsregio (de basis) omdat daar veel lymfeklieren liggen, die we eerst gaan ledigen, zodat deze zo een aanzuigend effect krijgen op het af te voeren lymfevocht. Daarna worden ook de lymfeklieren in de buikstreek, de oksels, de liezen en/of het gelaat behandeld, afhankelijk van de klachten van de patiënt.

Lymfedrainage volgens Vodder is toepasbaar bij verschillende klachten zoals:

  • zwellingen (oedeem), vb. na trauma of heelkundige ingreep (o.a. klierresectie t.h.v. oksel/lies na kanker, operatie aan baarmoeder, liposuctie,...)
  • bloedcirculatiestoornissen zoals etalageziekte, na operatie aan spataders
  • klachten aan het zenuwstelsel zoals vb. migraine, gezichtsverlamming
  • bloeduitstortingen
  • constipatie
  • huidproblemen

Waar nodig kan de manuele lymfedrainage aangevuld worden met het zwachtelen van het lidmaat (eventueel ook Cobanzwachtels) of lymfetaping. We hebben in onze praktijk ook een Lympha-mat (toestel voor druktherapie) aanwezig, die indien nodig aanvullend kan gebruikt worden.

Interessante link: Vereniging Manuele Lymfedrainage ad modum Vodder