KineWaas

Wij maken tijd voor U en ​​​​​​bieden een behandeling op maat.

Manuele neurotherapie

Holistische behandelmethode

Manuele neurotherapie

Manuele neurotherapie

Deze zeer waardevolle en niet echt ‘klassieke’ therapievorm is toepasbaar op het bewegingsstelsel bij acute en zeker ook bij chronische aandoeningen. Rug- en nekklachten, blokkages, mobiliteitsklachten, gangproblematiek en sportletsels zijn maar enkele van de mogelijke behandelingsgebieden.

Ook bij aspecifieke of moeilijk te omschrijven klachten van de patiënt zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, hyperventilatie, migraine, nervositeit,… kan manuele neurotherapie (MNT) een waardevolle therapie zijn.

Het betreft hier een eerder holistische behandelmethode (= de patiënt in zijn totaliteit), waarbij de klachten in het geheel worden bekeken en geanalyseerd worden door de MNT-therapeut. De pijn die onze patiënt ervaart en de pijnverwerking van het zenuwstelsel bij elke patiënt staan hierbij centraal. Vanuit deze pijn wordt door de MNT-therapeut geredeneerd, ontleed en een behandelingsplan opgestart.

PIJN wordt door het zenuwstelsel opgewekt en kan door 4 pijlers worden uitgelokt of onderhouden.

Zenuwen, spieren, bloedsomloop en lymfe, organen, hersenen, psycho-emotionele toestand en hormonen spelen allemaal een belangrijke rol bij het onderhouden van de pijn. Het langdurig aanhouden van pijn kan elders in het lichaam functiestoornissen doen ontstaan, vb. gewrichtsproblemen, spierspanningen, spijsverteringsproblemen, verhoogde stresshormonen, veranderingen in het zenuwstelsel zelf,...

Door met de handen (manueel) reflectoire impulsen te geven op het zenuwstelsel (neuro), trachten we een reactie uit te lokken via het ruggemerg en de hersenen (centrale zenuwstelsel). Alle technieken worden manueel uitgevoerd t.h.v. de wervelkolom en meestal ook t.h.v. de voetzool. We maken gebruik van neuro-reflectoire handelingen op het lichaam, vooral de rug en de voet:

  • mobilisaties en manipulaties van de wervelkolom
  • zenuwreflexpunten op het voetskelet
  • orgaanmobilisaties (viscerale therapie)
  • voetzonetherapie (reflexpunten Marquardt en Froneberg)
  • zenuwmassages en zenuwrektechnieken

Door de mobilisaties en eventuele manipulaties t.h.v. de wervelkolom, lokken we reflectoir pijndemping uit. Via het zenuwstelsel trachten we ook een ‘loslaten’ van de spanning te bekomen. Het uiteindelijke doel van de MNT is om het lichaam in zijn totaliteit terug in balans te brengen en zich te herstellen waar mogelijk.

Interessante links:
www.mnt-nr.com
www.verlaghannemarquardt.de