KineWaas

Wij maken tijd voor U en ​​​​​​bieden een behandeling op maat.

Relaxatietherapie

Hyperventilatieklachten en relaxatietherapie

Relaxatietherapie

Hyperventilatieklachten en relaxatietherapie

Hyperventilatie is in onze stresserende maatschappij een veelvoorkomend probleem dat tot stand komt doordat de persoon in kwestie onnodig snel of te diep gaat ademen. Een vorm van ‘over-ademen’ als het ware, dat een verstoring van de zuurstof (02) en koolstofdioxide (CO2) verhouding teweeg brengt. Vooral dit laatste kan klachten gaan uitlokken, aangezien CO2 de zuurtegraad van het bloed gaat beïnvloeden. De klachten die ontstaan kunnen zeer uiteenlopend zijn, zoals o.a. vermoeidheid, hartkloppingen, ijl gevoel, overmatig diep zuchten, pijnlijke spieren, concentratiestoornissen, zich angstig voelen, onrustige darmen,...

Bij acute hyperventilatie kunnen deze klachten zeer plots opkomen en zeer hevig zijn. Maar in de meeste van de gevallen gaat het eerder om chronische hyperventilatie, waar de klachten minder opvallend, maar wel voortdurend aanwezig zijn. Deze subtiele en vaak onbewuste foutieve ademhaling kan een reactie zijn op allerlei onderliggende spanningen, angsten of frustraties. Het is geen ziekte maar evenmin een aanstellerij.

Hyperventilatie is een angst- en spanningssyndroom dat gekenmerkt wordt door meerdere onaangename gewaarwordingen in lichaam en geest. Het wordt vaak uitgelokt door een grote, meestal langdurige (over)belasting van het lichaam. Signalen, die het lichaam geeft om aan te tonen dat het uitgeput is en rust nodig heeft, worden eveneens vaak te lang genegeerd, waardoor er roofbouw wordt gepleegd op lichaam en geest. Hyperventilatie is in dit opzicht eigenlijk een beschermingsreactie van je lichaam dat je wil aantonen dat je niet goed bezig bent en dat er een andere aanpak nodig is om met bepaalde stressoren in je leven om te gaan. Dit kan door ze te gaan aanvaarden, te beperken of zelfs helemaal te vermijden.

Tijdens onze therapie zullen we de patiënt de onderliggende problematiek beter leren begrijpen, leren we hen omgaan met de klachten en deze zelfs proberen te voorkomen. Verder leren we bepaalde angsten herkennen en overwinnen door een positieve herprogrammering en het bewust te maken van zijn/haar eigenwaarde. Je gebreken leren aanvaarden en jezelf leren waarderen, kan goed zijn om zo wat liefdevoller met jezelf te leren omgaan.

We maken hierbij gebruik van verschillende vormen van relaxatietherapie, maar zullen ook oefeningen geven die thuis verder kunnen worden ingeoefend.