KineWaas

Wij maken tijd voor U en ​​​​​​bieden een behandeling op maat.

Taping Technieken

Easy taping en Dynamic taping

Taping Technieken

Easy taping

Easy taping is een nieuwere manier van tapen die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Deze tape heeft een zeer dunne en rekbare textiel samenstelling en voelt als het ware een beetje als een tweede huid. Hij is lucht- en vochtdoorlatend, waardoor douchen en zelfs zwemmen mogelijk is en hij kan hierdoor dus gerust enkele dagen tot zelfs een week gedragen worden.

In tegenstelling tot de gewone niet-elastische tape wordt het gewricht niet vastgezet, maar eerder gestuurd. Easytape zal de weefsels eerder in hun functie gaan ondersteunen en laat je vrij en gecontroleerd gaan bewegen. Er wordt getapet in de richting die het meest aangenaam voelt bij huidverschuiving en/of in de richting die de spier- of gewrichtsfunctie verbetert. De tape heeft een liftende werking op de huidlaag, wat zorgt voor een onmiddellijke drukvermindering en een verbeterde doorbloeding en lymfeafvoer. Op deze manier kan een gewricht worden gestabiliseerd, wordt de spiercontrole ondersteund en kan pijn worden verminderd. Door meer stabiliteit te gaan geven, kan de patiënt ook sneller en gemakkelijk het geplande oefenprogramma starten. Zodoende kunnen we het genezingsproces gaan optimaliseren.

Easytaping wordt gebruikt voor diverse klachten zoals vb. sportletsels (o.a. spierscheuren, enkeldistorsies,…) en overbelastingsletsels (o.a. tenniselleboog, RSI,…). Doordat hij meer stabiliteit geeft, kan de tape ook zeer nuttig zijn in het kader van houdingscorrectie bij rug- en nekklachten en bij bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap. Verder wordt Easytape ook geregeld gebruikt in combinatie met lymfedrainage of littekenbehandeling.

Dynamic taping

Dynamic tape is één van de meest recent ontwikkelde tapes die zowel voor therapie als voor sporters gebruikt wordt. Hij is eveneens elastisch (rekbaar tot 200% en zelfs meer) en heeft geen rigide eindpunt. Verder is hij rekbaar in 4 richtingen t.o.v. de andere elastische tapes die dit slechts in 2 richtingen zijn. Aangezien hij vooral bestaat uit een combinatie van nylon en lycra, is hij eveneens ademend en droogt hij zelfs nog sneller dan de andere tapes. Als hij geen irritatie vertoont, kan hij ook gerust enkele dagen tot weken blijven hangen.

Wanneer het lichaamsgedeelte verkort, zal de tape omhoog rimpelen, waardoor deze een liftend effect heeft op de weefsels. Hierdoor zal de circulatie bevorderd worden en de druk van pijngevoelige structuren afnemen. Afhankelijk van de manier waarop er getapet wordt, kunnen we de bewegingen van het gewricht ofwel gaan ondersteunen ofwel gaan afremmen. Er bestaan ook 2 voorgeknipte applicaties die specifiek kunnen gebruikt worden in het kader van houdingscorrectie. Verder kan hij ook gebruikt worden in combinatie met manuele lymfedrainage bij oedeem.

Indicaties voor dynamic tape kunnen dus zijn: diverse sportletsels, tendinitis, spierscheuren en -verrekkingen, luxaties, houdingscorrecties, instabiliteit van rug of bekken, oedeem thv gewricht of lidmaat,...

De keuze van de tape wordt steeds gemaakt op maat van de patiënt zelf (vb. huidgevoeligheid e.d.) en zijn letsel.